Pagina's

Kleur & Klatergoud ............

De afgelopen periode heb ik verschillende studies gemaakt, gebaseerd op het wapen van De Medici. Tijdens mijn vakantie in Toscane, heb ik op een creatieve middag in Arezzo, een schets gemaakt van het Wapen van De Medici. Zie ook de foto van het wapen in mijn web gallery - royal.

En inderdaad, in Arezzo is La vita รจ bella!

Op dit moment ben ik bezig met een 4-luik. 1. Schild totaal 2. de bollen met als kern, een pasteuze massa, waar in vroegere tijden een zegelring werd gedrukt 3. de kroon, en uiteindelijk 4. de lelies of het schild. Op dit moment hangt het het schilderij 'de bollen' aan de muur. Ik twijfel of het een 4-luik moet blijven. Als schilderij is het behoorlijk kleurrijk en dynamisch. Voor een optimale presentatie heeft het veel ruimte en wit nodig.

Voor mij te overwegen; consequent de engelse naam hanteren. Bollen is balls in english. Maar in het italiaans palle. Klinkt mooier en vooral meer dramatisch :-)

De foto's zijn toegevoegd in mijn web gallery - Royal (zie link; in de rechterkolom van deze pagina).

Wapenschild
In goud vijf rode bollen, zoomsgewijs geplaatst, 2, 2 en 1, in het schildhoofd vergezeld van een koek van blauw, beladen met drie lelies van goud.Het is een eenvoudig blazoen van het oude machtige Florentijnse geslacht De Medici. De rode bollen, ook wel pillen of kogels genoemd, zouden naar men wel beweert, inderdaad dokters-pillen voorstellen, daar de stamvader een geneesmeester zou zijn geweest. Waarschijnlijk moeten we de aanleiding van deze veronderstelling in de naam van het geslacht zoeken. De koek met het Franse lelieblazoen is een onderscheiding door Koning Lodewijk XI (1461-1483) verleend, voor de diensten door Johannes de Medici aan de Franse kroon bewezen.


De Medici
Het geslacht De' Medici (of Dei Medici) was een machtige en invloedrijke familie, die in Florence als grondlegger van het internationale bankwezen gedurende de 15 de eeuw op het gebied van kunst een toonaangevende rol speelde. De leden van de familie De' Medici hadden invloed op de kunst en de architectuur vooral in Florence.